Over ons

.

P1040581
bokkereyer2

Anno Nu

https://www.high-endrolex.com/11

In 2005 is Gasterie de Bokkeryer omgetoverd van leegstaande voetbalkantine naar een sfeervolle en gezellige pleisterplaats voor wandelaars en fietsers. Sander en Vera staan samen met een team van enthousiaste medewerkers klaar om jou, familie en vrienden een gezellige middag of avond te bezorgen.

Geschiedenis

De naam Bokkereyer hebben wij geleend van brouwerij St Jozef, te Opitter, België. Dit is volgens de overlevering de oude schrijfwijze voor de Bokkenrijders. Vanuit de familie brouwerij krijgen wij o.a. het Bokkereyer bier en het befaamde Sint Gummarus. Daarnaast kunt u ook genieten van het welbekende streekbier uit Schinnen; Alfa bier.

De naam van de Gasterie heeft ook iets te maken met de bokkenrijder geschiedenis in deze regio. Rond 1750 werd deze streek onveilig gemaakt door de Bokkenrijders, eenmaal gevangen werden deze opgesloten en gemarteld in Kasteel Terborgh in Schinnen. Na hun bekentenis en veroordeling  werden zij via Sweikhuizen vervoerd naar plateau bij Danikkerbos alwaar zij werden opgehangen.

Wie waren de Bokkenrijders?

Volgens het volksgeloof waren de Bokkenrijders geesten, die op bokken door de lucht reden. Van dit volksgeloof maakte een bende gauwdieven en inbrekers in met name Zuid-Limburg gebruik, om de bevolking te beangstigen. Deze laatstgenoemde Bokkenrijders waren een bende rovers die in de 18e eeuw de Landen van Overmaas (het tegenwoordige Nederlands Zuid-Limburg, Belgische Voerstreek en Land van Herve) evenals de regio rond Luik, de gebieden vlak over de Duitse grens en de Kempen onveilig maakten. De strooptochten waren over het algemeen gericht tegen boerderijen en pastorieën.

Dit is wat de volksverhalen zeggen. De werkelijkheid was totaal anders in de periode 1735-1790. Eenvoudige mensen werden opgepakt door de rechterlijke macht, vanwege meestal eenvoudige strafbare feiten. Ze werden onderworpen aan afschuwelijke martelingen. Hierdoor werden bekentenissen afgedwongen en gevangenen werden onterecht beschuldigd van overvallen, berovingen, moord ed. Zelfs van misdaden die nooit hadden plaatsgevonden. De rechters eigenden zich de bezittingen van de "criminelen" toe. Zij werden door de overheid hierin aanvankelijk gesteund. Deze zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Limburg heeft circa 500 mensen het leven gekost d.m.v. ophanging, radbraking en wurging.

Voor volledige informatie zie de boeken: BOKKENRIJDERS, DE SCHANDE VAN LIMBURG deel 1 en 2 door FRANCOIS VAN GEHUCHTEN.

logo_bokkereyer_transparant1-241x300